Dini Bilgiler Kadir Gecesi Hangi Günü Güne Bağlayan Gecedir? Her Yıl Aynı Güne Mi Denk Gelir?

Kadir Gecesi Hangi Günü Güne Bağlayan Gecedir? Her Yıl Aynı Güne Mi Denk Gelir?

27.04.2022 - 15:07 | Son Güncellenme:

Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı gece olarak tasvir edilen Kadir Gecesi İslam alemi için önemli bir yere sahiptir. Kur’an-ı Kerim bu gece indirilmeye başlamıştır. Kadir Gecesinin hangi gün olduğu her yıl aynı güne gelip gelmediği merak konusu olmuştur. Kadir Gecesi hangi günü güne bağlayan gecedir? Kadir Gecesi her yıl aynı güne mi denk gelir? Kadir Gecesi günü hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kadir Gecesi Hangi Günü Güne Bağlayan Gecedir Her Yıl Aynı Güne Mi Denk Gelir

Müslüman dünyası için önemli bir yere sahip olan Kadir Gecesi’nin hangi güne denk geldiği önemlidir. Çünkü İslam dünyası Kadir Gecesini ibadet ederek geçirmektedir. Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. 

Haberin Devamı

Kadir Gecesi Hangi Günü Güne Bağlayan Gecedir? 

Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an’ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. 

Kur’an’da belirtildiği üzere Kadir Gecesi, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında ve bu gecede indirilmiştir. Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Fakat hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır.  

Zirr b. Hubeyş konu hakkında şöyle konuşmuştur: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179).  

Haberin Devamı

Yine Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette ise Hz. Peygamber “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuştur.  

Böylece Ramazan ayının 27. gecesini ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir. Kadir Gecesi Ramazan Ayı'nın 26. günün 27. gününe bağlayan gecedir.  

Kadir Gecesi Her Yıl Aynı Güne Mi Denk Gelir? 

Kadir Gecesi her yıl Ramazan ayının 27. gününe denk gelir. Ancak dini günler Hicri takvime göre belirlenir ve her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanmaktadır. Bu yüzden dini günler her yıl farklılık göstermektedir. Kadir Gecesi de Ramazan ayının farklılık göstermesi nedeniyle tarihi de farklı günlere denk gelir. Kadir Gecesi Ramazan Ayı'nın 26. günün 27. gününe bağlayan gecedir. 

2022 Kadir Gecesi Ne Zaman? 

Müslümanlar için oldukça önem arz eden günler arasında yer alan Kadir Gecesi, 27 Nisan 2022 Çarşamba günü idrak edilecek.