Gündem Türkiye fırtınaya teslim: Sağanak yağış ne kadar devam edecek? Uzman isim yanıtladı

Türkiye fırtınaya teslim: Sağanak yağış ne kadar devam edecek? Uzman isim yanıtladı

20.04.2024 - 13:04 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin batısında fırtına etkili oldu. İstanbul'da şiddetli rüzgar, ağaçları devirdi, İzmir'de ise denizde hortum oluştu. Antalya'dan gelen bir görüntü ise dikkat çekti. Marmara Denizi’nde etkili olan fırtına nedeniyle Yalova-Yenikapı feribotunda onlarca araç dalgaların vurması ve birbirlerine çarpması sonucu hasar aldı. Peki yağışlar ne kadar sürecek? Uzman isim yanıtladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından birçok ilde sağanak yağış ve fırtına etkili oldu. Maltepe'de ağaç park halindeki otomobil ve servis minibüsünün üzerine devrilirken, Muğla'da yağış ve fırtına 45 dakikada hayatı felç etti.

Haberin Devamı

İşte dört bir yandan hava durumu raporu:

ÇANKIRI'DA 78 OLAY MEYDANA GELDİ, 6 KİŞİ YARALI

Çankırı Valiliğinden yapılan açıklamada, şiddetli fırtına nedeniyle 78 olay meydana geldiği ve 6 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Çankırı Valiliği, gün içerisinde etkili olan fırtınanın bilançosunu açıkladı. Açıklamada, 78 olayın meydana geldiği ve vakaların 65’i çatı uçması, 5’i ağaç devrilmesi, 5 ahırın zarar gördüğü 3 cami minaresinin yıkıldığı ve 6 vatandaşın yaralandığı yer aldı.

“78 olay 6 yaralı”

Çankırı Valiliğinden yapılan açıklamada, “20 Nisan 2024 tarihinde Çankırı ilinde meydana gelen fırtına, tayfun, hortum sonucu Çankırı 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarlar neticesinde Çankırı AFAD’a toplam 78 vaka bildirilmiştir. Bu vakalar, 65 çatı uçması, 5 ağaç devrilmesi, 5 ahır zarar gördü, 3 cami minaresi yıkıldı. İl genelinde 6 vatandaşımız yaralanmış olup, hiçbirinin hayati tehlikesi bulunmamaktadır. İl Merkezi’nde bulunan Bademlik Camii’nin bir minaresi yıkılmıştır. Aynı camiinin diğer minaresinin çevresinde bulunan binalar tahliye edilmiş ve bu binalarda bulunan vatandaşlarımız konaklama ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile ilimizde bulunan uygun otellere yönlendirilmiştir. İl genelinde 4 okul, 2 kamu binasında çatı hasarı meydana gelmiştir. 3 okulda sorun olmamakla beraber, Ilgaz ilçesinde bulunan okulda tadilatın 1 hafta süreceği öngörülmüştür. Bahsi geçen okulda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerinin aksamamasına yönelik planlama yapılmıştır. Fırtınaya bağlı olarak yaşanan elektrik kesintileri sonrası bakım onarım çalışmaları başlamış olup, saat 20.00 itibarıyla tüm abonelere elektrik verilmiştir. GSM operatörlerinde herhangi bir arıza meydana gelmemiş olup abonelerin yoğun telefon görüşmeleri sonucu meydana gelen trafik yoğunluğuna bağlı olarak erişim hızında zaman zaman yavaşlamalar gerçekleşmiştir. Yollarda meydana gelen hasarlar (Kaldırım taşı, parke vb.) ilgili Belediyelerin yaptığı çalışmalar sonucu onarılmıştır. Mevcut olay Seviye 1 kapsamında değerlendirilmiş olup, AFAD, Defterdarlık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri alınan ihbarlar doğrultusunda Hasar Tespit ve Zarar Tespit Çalışmalarına başlanılmıştır” ifadelerine yer verildi.

ÇÜRÜYEN AĞAÇ OTOMOBİLİN ÜZERİNE DÜŞTÜ

Balıkesir’in Bandırma İlçesinde meydana gelen olayda kökü çürüyen bir ağaç, esen sert rüzgarın da etkisiyle bir otomobilin üzerine devrildi.



Bandırma’da çürümüş bir ağaç, sert esen rüzgarın etkisiyle bir otomobilin üzerine devrildi. Belediyeye ait olduğu iddia edilen alandaki çürük ağaç, kökünden sökülerek 10 AKM 321 plakalı otomobilin üstüne yıkıldı. Yağış ve şiddetli rüzgarın etkisiyle toprağa daha fazla tutunamayan ağaç, otomobilde maddi hasara neden oldu. Neyse ki, olayda yaralanan olmadı.

Çevre sakinleri, ağaçla ilgili gerekli önlemlerin alınmadığını iddia ederek belediye yetkililerine tepki gösterdi.

VATANDAŞLAR DEPREM OLUYOR SANDI

Amasya’nın Suluova ilçesinde yağışın ardından etkili olan fırtına çatıları uçurdu. Vatandaşlar kopan çatıların çıkardığı sesi deprem sanıp korku yaşadı. Polis ve itfaiye ekiplerinin alarma geçtiği ilçede bir süreliğine elektrikler de kesildi.

Haberin Devamı
TABELA UÇTU

Keçiören ilçesi Ayvalı Mahallesi'nde bir marketin metal tabelası, bugün etkili olan kuvvetli fırtınada yerinden koparak uçtu. Yaklaşık 3 metre enindeki tabela havada süzülürken yoldaki 3 otomobile hasar verdi. Bu sırada yolun karşısına geçen bir yaya tabelanın çarpmasından son anda kurtuldu.

TARİHİ KÖPRÜDE ZOR ANLAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Batı Karadeniz’de saatteki hızı 75 ila 90 kilometre hıza ulaşabileceği kuvvetli fırtına uyarısının ardından Bartın Amasra ilçesinde vatandaşlar zor anlar yaşadı. Tavşan adasını gezen vatandaşlar dönüş yolundaki köprüde fırtınaya yakalandı. İki boğaz arasında, Boztepe ile Kum mahallelerini birbirine bağlayan tarihi Kemere Köprüsü’nden geçmek isteyen vatandaşlar, yaklaşık 30 metre mesafeyi yürümekte güçlük çekti.

Bazı vatandaşlar kuvvetli fırtınaya karşı sırtını dönüp yürümeye çalıştı. Kimileri birbirinden destek alarak yürümeye çalışırken bazıları ise demir korkuluklara tutunarak ilerlemeye çalıştı.

Köprüden geçmeye çalışan bazı vatandaşlar ise köprüyü kullanmaktan vazgeçti. Zor anlar yaşayanları görüntülemek isteyen gazeteciler de fırtınadan nasibini aldı. Basın mensupları, kameraları ve fotoğraf makineleriyle adeta rüzgara karşı direndi.

Fırtınanın pazar gününden itibaren etkisini yitirmesi bekleniyor.

BAZ İSTASYONU DİREĞİ OTOMOBİLİN ÜSTÜNE DÜŞTÜ

Konya’nın Karapınar ilçesinde etkili olan rüzgar hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezi ve çevresinde saatteki hızı zaman zaman 60 kilometreyi bulan rüzgar sebebi ile 5 katlı bir iş hanının üzerindeki baz istasyonu direği yerinden koparak aşağıdaki otomobilin üzerine düştü.

Haberin Devamı
FIRTINA NEDENİYLE YÜZLERCE PELİKAN PLAJDA TOPLANDI

Tekirdağ'ın Marmaraereğli ilçesinde etkili olan fırtına sebebiyle yüzlerce pelikan plajda toplandı.



Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından Marmara Denizi'nde fırtına etkili oluyor. Fırtına sebebiyle göç yolundaki yüzlerce pelikan, Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde merkezdeki plajda toplandı. Fırtına etkisini sürdürüyor.

ÇORUM'DA ÇATILAR UÇTU AĞAÇLAR DEVRİLDİ

Çorum'un Alaca ilçesinde etkili olan fırtına, iş yerlerinin çatısını uçurdu, ağaçları devirdi.


Alaca'da öğleden sonra etkili olan fırtına nedeniyle sanayi sitesindeki bir çok işyerinin çatısı uçarken, Anadolu Kız İmam Hatip lisesi bahçesindeki çam ağaçların dalları kırıldı. Çorum Caddesi üzerindeki bir evin çatısından kopan güneş enerjisi panelleri ise park halindeki bir aracın üzerine düştü.


İlçenin tamamında etkili olan fırtına herhangi bir can kaybı yada yaralanmaya neden olmazken çatısı uçan iş yerlerinde ise maddi zarara yol açtı.

KASTAMONU VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Kastamonu Valiliği, bugün öğleden sonra il genelinde yaşanan şiddetli fırtına sonrası hasarla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, “Kastamonu’da 20 Nisan tarihinde meydana gelen fırtınada, saat 18.00 itibariyle 112 Acil Çağrı Merkezimize gelen ihbarlara göre 56’sı ilimiz merkezinde olmak üzere toplam 72 yerde çatı uçması, ağaç devrilmesi şeklinde ve bunlardan kaynaklı, araç, iş yeri ve benzeri hasar meydana gelmiş, merkez ilçemize bağlı Gökçekent köyünde, Çatalzeytin’de, Doğanyurt’ta ve Taşköprü’de 6 vatandaşımız, hayati tehlikeleri olmayacak şekilde yaralanmış, bunun dışında herhangi bir yaralanma veya can kaybı meydana gelmemiştir. Hasar tespit çalışmalarına başlanmış olup, yarın da devam edilerek vatandaşlarımızın zararları en kısa sürede tespit edilecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurur, geçmiş olsun dileklerimizi sunarız” denildi.

Haberin Devamı
GEMLİK'TE TEKNELER ALABORA OLDU

Gemlik ilçesinde gece saatlerinde başlayan sağanak yağmur sabah saatlerinde istinat duvarının çökmesine ve 2 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Akşam saatlerinde ise şiddetli yağmur ve lodos yeniden şiddetini arttırdı. Sahilde bulunan tekneler alabora oldu.

ARABALI VAPURDA KORKU DOLU ANLAR

Yalova - Yenikapı seferini yapan arabalı feribot fırtınaya yakalandı. Yükselen dalgalar 4 araca zarar verdi. Korku dolu anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

Yalova'dan 15.45'te Yenikapı'ya gitmek üzere kalkan arabalı feribot, sefer sırasında fırtınaya yakalandı. Fırtınanın etkisiyle yükselen dalgalar araçların camlarının kırılmasına ve göçükler oluşmasına neden oldu. Yüksek dalgalar nedeniyle zor anlar yaşayan feribottaki yolcular, o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti.


KORKU DOLU ANLAR KAMERADA

Görüntülerde, arabalı feribotun dalgalarla boğuştuğu anlar ve dalgaların arabalı vapurun ön kısmından içeri girerek park halindeki araçlara çarptığı görülüyor. Dalgaların etkisiyle araçlardan birinin kayarak yanındaki araca çarptığı görülüyor. Korku dolu anlar yolcuların çığlıkları arasında kaydedilirken bir kız çocuğunun ''Ölmekten çok korkuyorum'' sözleri de duyuldu. Olayda yaralanan ya da can kaybı bulunmazken 4 aracın camlarında ve kaportasında hasar meydana geldiği öğrenildi. Hasarlı araçlar, yapılan işlemlerin ardından çekici yardımıyla feribottan alınarak iskeleden götürüldü.

İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Küçükçekmece'de iki binanın istinat duvarının bir kısmında yağış sonrası çökme meydana geldi. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda yetkililer yıkılan bölümde önlem aldı.

Cumhuriyet Mahallesi Tomurcuk Sokakta bulunan iki binanın istinat duvarında gün boyu aralıklarla devam eden yağış sonrası çökme meydana geldi. İstinat duvarının bir bölümünde ise hasar oluştu. Sesleri duyan bina sakinleri durumu itfaiye ve polis ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri çöken duvarın olduğu bölüme şerit çekerek güvenlik önlemi aldı. Duvarın diğer bölümünde ise çatlaklar oluştu.

"BU DUVARI DAHA ÖNCE BELEDİYEYE SÖYLEDİK, KİMSE İLGİLENMEDİ"

Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda bina sahibi Servet Balık, "Biz içeride oturuyorduk, bin anda bir gürültü oldu. Çıkıp baktığımızda duvar çökmüş. Allahtan çocuklar bahçede yoktu. Büyük bir faciaya neden olabilirdi. İki binanın da çocukları gelip burada oyun oynuyor. Babam engelli benim iki dakika arayla kurtarmış. Biz bu duvarı daha önce belediyeye söyledik. Kimse ilgilenmedi" diye konuştu.

Haberin Devamı
UÇAN EVİN ÇATISI APARTMANIN DUVARINA OK GİBİ SAPLANDI

Kastamonu’da saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtına ağaçları devirdi, apartmanların çatıları uçtu, araçlarda hasara neden oldu. Bir evin uçan çatısı ise, bir apartmanın duvarına ok gibi saplandı. Büyük korkuya yol açan fırtınada 2 kişi yaralandı.

Fırtına nedeniyle Kastamonu’da Candaroğulları, Kuzeykent, Mehmet Akif Ersoy ve Saraçlar Mahallesi’nde ağaçlar devrildi, binaların çatıları uçtu. Binalardan fırtınanın savurduğu çatı malzemeleri park halindeki araçların üzerine devrildi. Park halindeki araçlarda büyük hasar oluştu.

 

UÇAN ÇATI DUVARA SAPLANDI

Fırtına sebebiyle binaların çatısından savrulan parçalar, Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde bir binanın duvarına ok gibi saplandı. Ayrıca binan balkonuna da zarar veren çatıdan uçan parçalar park halindeki araçlarında camlarını kırdı.

Fırtına nedeniyle belediye ve AFAD ekipleri teyakkuza geçti. Ekipler vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda hasar oluşan bölgelere giderek inceleme yaptı. Belediye ekipleri ise devrilen ağaçları kaldırıp, cadde ve sokaklarda temizlik çalışması yaptı.

 

2 KİŞİ YARALANDI

Fırtına sebebiyle Taşköprü ve Doğanyurt ilçelerinde iki kişi yaralandı. Yaralanan şahıslar, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Ayrıca Kastamonu'da etkili olan şiddetli fırtına, elektrik ve iletişim hatlarında da kesintiye neden oldu. Şu anda Merkez ilçede 25 bölgede elektrik kesintisi yaşanırken ekipler, elektrik kesintisi yaşanan yerlerde çalışmalarını sürdürüyor.
Budamış Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu, “Büyük bir fırtına geldi, çatılarımız uçtu, elektrik tellerimiz koştu. Yukarı Budamış mevkisinde ağaçlar devrildi. Elektrik ve internetimiz yok” dedi.

Erol Karagöz adlı vatandaş ise, “Arabaların üzerine çatı göçtü. Biz evdeydik sonradan fark ettik. Arabamızın camı kırıldı demir içine girdi. Bir arabanın tamponu zarar gördü” diye konuştu.
Muzaffer Ekici de, “Fırtına nedeniyle çatılarımız uçtu. Çatıdan çıkan direkler komşunun evine saplandı. Arabalarda maddi hasar var can kaybı yok çok şükür” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, fırtınanın gece saatlerine kadar aralıklarla etkili olması bekleniyor.

MUĞLA’NIN YÜKSEK DAĞLARINA NİSAN KARI

Sabah saatlerinde başlayan fırtına ve sağanak yağış yüksek kesimlerde dolu ve kar yağışı ile devam etti. Yağışlı hava yüksek kesimlerde Nisan ayında kar yağmasına neden oldu. Yaz ve kış aylarında çok sayıda vatandaşın günübirlik piknik için uğradığı Köyceğiz Sandras dağı eteklerinde bulunan Bin 750 metre yükseklikteki Gökçeova Göleti yağışlardan nasibini alarak beyaza büründü.

Kış aylarında tamamen kar ile örtülen ve buz tutan Gökçeova Göleti, yaz aylarında günübirlik tatilciler ve Karavan turizminin önemli merkezlerinden birisi olması ile dikkat çekiyor.

KONYA'DA FIRTINA AĞAÇLARI DEVİRDİ

Konya’da etkili olan fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, çatılar uçtu. Karapınar ilçesinde bir binanın çatısındaki baz istasyonu park halindeki bir otomobilin üstüne düştü. Otomobilin yanındaki 6 kişinin koşarak uzaklaştığı anlar, kameraya yansıdı.

Kent merkezi ve ilçelerinde etkili olan fırtınanın hızı saatte 90 kilometreyi buldu. Fırtına nedeniyle kent merkezinde bazı ağaçlar devrildi. Ereğli ilçesi İstasyon Caddesi’nde bir cipin üzerine ağaç devrildi. Karapınar ilçesinde Belediye İş Hanı’nın çatısındaki baz istasyonu ise park halindeki bir otomobilin üstüne düştü.


Otomobilin yanındaki 6 kişi son anda kaçarak kurtuldu. O anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Otomobilde büyük hasar meydana geldi.

Haberin Devamı
KONYA'DA AKOM TEYAKKUZDA

Konya'da, Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) teyakkuza geçti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şiddetli rüzgarın şehrin belli bölümlerinde etkisini gösterdiğini, buna mukabil Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin teyakkuz halinde olduğunu dile getirdi.


Vatandaşları oluşabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyaran Başkan Altay, “Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) sosyal medya hesabından yayınlanan uyarılara dikkat edelim. AKOM’da tüm şehir kameraları ve risk bölgeleri an be an takip ediliyor ve sahada görevli arkadaşlarımıza çalışma noktaları veriliyor. Rüzgarın şiddetini artacağı yönünde tahminleri tekrar hatırlatıyorum. Mesire alanı ve yoğun ağaçlı parklarımızda lütfen dikkatli olalım. Trafiğe kapanan Sille Alt Geçidimizi yeniden trafiğe açtık” diye konuştu.

Öte yandan, AKOM’dan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde meydana gelen kuvvetli fırtınanın etkisiyle Afet Koordinasyon Merkezimize gelen ihbarlara ekiplerimiz anında müdahale ediyor. Trafikte seyir halinde olan tüm vatandaşlarımızın çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.”

Çalışmalara devam eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri fırtına sebebiyle kırılan ağaçları keserek kamyonlara yükleyip kaldırıyor.

SAĞANAK YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Hava tahmini uzmanı Mehmet Özdemirci, bugün yurdun pek çok bölgesinde yaşanan fırtına ve sağanaklara ilişkin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde DHA'ya açıklama yaptı. Özdemirci, bugün için yurdun iç ve batı kesimleri için sağanaklar beklediklerini belirterek, "Beklentimiz gerçekleşiyor. Kuvvetli yağış sonucunda sel, su baskını, trafikteki aksamalar, kuvvetli rüzgarın özellikle iç ve batı bölümünde akşam saatlerine kadar devam ediyor. O yüzden çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'SICAKLIKLARDA ARTIŞ BEKLİYORUZ'

Özdemirci, sağanakların devam edip etmeyeceği ile ilgili, "Bugünkü kuvvetli yağışlar, yarın batı bölgelerini terk ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğu kesimlerinde, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde aralıklı yağışlar var. Batıda Trakya ve Çanakkale çevrelerinde yağış beklentimiz var. Doğu Akdeniz'in iç kesimlerinde aralıklı yağışlar göreceğiz. Diğer bölgelerimiz ise parçalı ve az bulutlu olacak. Yarından itibaren kuvvetli yağış beklemiyoruz. Genellikle aralıklı sağanak şeklinde yağışlar göreceğiz. Hafta başında ise yalnızca ülkemizin batı kesimlerinde, Marmara ile Kuzey Ege ve Muğla çevrelerinde yağış beklentimiz var. Hava sıcaklıkları halen doğu bölgelerinde mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Diğer bölgelerde ise mevsim sıcaklıkları civarında. Önümüzdeki günler itibarıyla sıcaklıklarda artış bekliyoruz. Salı gününden itibaren ise ülke genelinde mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklar yaşayacağız" diye konuştu.

METROYU SU BASTI

İstanbul'da gece saatlerinde başlayan yağmur etkisini sürdürüyor. Sağanakla Ataköy -Olimpiyat Metro hattının Yenibosna istasyonuna su girdi. Yürüyen merdivenlerin tavanından ve duvarından akan su istasyona kadar ulaştı. Suyun ulaştığı alanlar görevliler tarafından vatandaşların kullanımına kapatıldı.

ÇANKIRI'DA MİNARE DEVRİLDİ

Çankırı'da etkili olan fırtına nedeniyle Bademli Camii'nin iki minaresinden birisi yıkıldı. Minarenin yıkılma anı cep telefonuna yansıdı.

Kentte öğle saatlerinden itibaren fırtına etkili oldu. Fırtına nedeniyle kent merkezinde ağaçlar devrildi, bazı binaların çatıları uçtu. Fırtına ile birlikte yer yer sağanak da etkili oldu. Fırtınadan Abdülhalikrenda Mahallesi'ndeki Bademli Camii de etkilendi. Caminin iki minaresinden biri devrildi. Minarenin devrilmesi sırasında caddede kimsenin bulunmaması faciayı önledi. Caddede park halinde bulunan 2 otomobil ile 1 iş yerinde hafif hasar oluştu. Bölgeye AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis çevrede önlem alırken, minarenin etrafa dağılan parçaları kaldırıldı. Öte yandan minarenin devrilme anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

BEDİRHAN'I 'İNSANSIZ CANKURTARAN ROBOTU' KURTARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) sarı kod uyarısı verdiği Antalya'da saatteki hızı yaklaşık 70 kilometreye ulaşan fırtınaya aldırış etmeden denize giren Bedirhan Kiril (19) ile onu kurtarmak için denize giren dalış eğitmeni İbrahim Sunduvaç’ı deniz polisinin 'insansız cankurtaran robotu' kurtardı.

Kentte saatteki hızı yaklaşık 70 kilometreyi bulan fırtına etkisini sürdürüyor. Konyaaltı Sahili'nde fırtına nedeniyle boyu 5 metreye kadar ulaşan dev dalgalar kıyıya ulaştı. Bedirhan Kiril buna aldırış etmeden denize girdi. Dalgalarla birlikte açığa sürüklenen Kiril'i fark eden vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Ekipler bölgeye ulaşıncaya kadar gencin denizde çırpındığını gören dalış eğitmeni İbrahim Sunduvaç, can yeleğini giyerek suya girdi. Kiril'i kurtarmak için yanına kadar yüzen Sunduvaç, dev dalgalardan dolayı kıyıya gelemedi ve ekiplerin yardımını bekledi.

İhbarla birlikte bölgeye deniz polisi, kıyıya 100 metre açıktaki Kiril ile dalış eğitmen Sunduvaç'ın yanına uzaktan kumandalı 'insansız cankurtaran robotu' yolladı. Robota tutunan Sunduvaç ve Kiril, kıyıya getirildi. İlk müdahalesi sahilde yapılan Kiril, tedavi için Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

'BU TÜR HAVALARDA KİMSENİN DENİZE GİRMEMESİ GEREKİYOR'

Dalış eğitmeni İbrahim Sunduvaç, “Kendime can yeleği aldım, suya atladım. Başka ekipmanım yoktu. Onu sakinleştirdim, önce kıyıya gelmeyi denedik başaramayacağımızı anlayınca tekrar açığa gittik. Çünkü dalgadan daha az etkilenmemiz gerekiyordu. Ardından sakin sakin yüzmeye başladık. Kıyıdaki robotu ve ekipleri görünce tekrar kıyıya yaklaşmaya başladık. Neyse ki bu sefer başardık. Bu tür havalarda kimsenin denize girmemesi gerekiyor" dedi.


BURSA'DA RÜZGAR ETKİLİ OLDU

Bursa’da sert eser rüzgar hayatı olumsuz etkiledi. Vatandaşlar yürümekte zorluk çekerken, rüzgarın hızı saatte 35 kilometreye kadar ulaştı.

ANKARA'DA FIRTINA

Ankara'da etkili olan fırtına ve sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Devrilen ağaçlar hasara neden olurken; ulaşımda da aksamalar yaşanıyor.

Başkent'te sabah saatlerinden itibaren görülen kapalı hava öğlen fırtına ve sağanağa dönüştü. Kent merkezinde etkisini gösteren fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı, ağaç dalları kırıldı ve yollarda yürüyen vatandaşlar zor anlar yaşadı. Etimesgut ilçesine bağlı Devlet Mahallesi'nde bulunan Recep Tarman Parkı'nda bir ağacın dalı gövdesinden kırılarak park halindeki otomobilin üzerine düştü. Mamak Asım Gündüz Caddesi'nde de bir ağacın yaklaşık 3 metre uzunluğundaki dalı kaldırıma devrildi. O sırada yolda kimsenin olmaması can kaybı veya yaralanmanın önüne geçti. Ankara'da olumsuz hava koşullarının gece saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

MAĞAZANIN CAM KAPISI PARÇALANDI, MİNARE DEVRİLDİ

Ankara'da etkili olan fırtına ve sağanak nedeniyle pek çok yerde olumsuzluk yaşandı. Zaman zaman hızı saatte 90 kilometreye ulaşan kuvvetli fırtına nedeniyle Elmadağ Kayadibi Mahallesi Camii'nin minaresi devrildi. Caminin çatısına devrilen minare hasara neden oldu.

Yenimahalle ilçesinde bir alışveriş merkezinde bulunan kadın giyim mağazasının cam kapısı parçalandı. O anlar iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.


Etimesgut Yeşilova Mahallesi'nde de bir apartmanın çatısı uçarak binanın açık otoparkına düştü. O sırada bölgenin boş olması can kaybının önüne geçti. Etlik Mahallesi'nde de sağanak nedeniyle sel meydana geldi. Sel suları apartmanların bodrum katlarına doldu. Vatandaşlar, suyu tahliye etmek için çalıştı.

Keçiören Ayvalı Kapalı Pazarı'nda fırtına nedeniyle çatı zarar gördü. Pazar esnafı, mallarını rüzgardan korumak için zor anlar yaşadı.

Çankaya ilçesi Bahçelievler Mahallesi 6'ncı Cadde'de bir ağaç, fırtınanın şiddetiyle devrildi. O sırada park halinde bulunan bir otomobilde hasar oluşurken yoldan geçen bir kadın ve çocuğu kaçarak devrilen ağacın altında kalmaktan son anda kurtuldu. Cadde üzerinde kafe işleten Ali Kayabaşı, fırtınanın ağacı yıkacak büyüklükte olmadığını belirterek, "Burada inşaat vardı. İnşaat yaparken ağaçların köklerini oynattılar, o yüzden devrildi. Bir anneyle kızı zor kurtuldu, bir tane araç zarar aldı. Belediyeye haber verdik şu anda ilgileniyorlar. Çok korktuk, herkes içeri doğru kaçmaya başladı. Daha önce buna benzer bir şey olmamıştı" dedi.

AKOM'DAN YAĞIŞ RAPORU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentin farklı bölgelerinde metrekareye 10 ila 35 kilogram yağış düştüğünü, en fazla yağışın Arnavutköy, Çatalca ve Şile'de görüldüğünü bildirdi.

MUĞLA'DA BELEDİYE BİNALARINDA HASAR

Muğla'nın Marmaris ilçesinde sabaha karşı etkili olan fırtına hortuma neden oldu. Hortum, Marmaris Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinde hasar oluşturdu.

DENİZLİ'DE KUVVETLİ RÜZGAR ÇATI UÇURDU

Denizli'nin Kale ilçesinde etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle bir otelin çatısı otomobillerin üzerine uçtu, ağaçlar devrildi.

Kale ilçesinde, gece saatlerinden itibaren kuvvetli rüzgar etkili oldu. Bir otelin çatısı rüzgar nedeniyle uçtu. Park halindeki araçların üzerine uçan çatı parçaları nedeniyle iki otomobil zarar gördü. Rüzgar, bazı mahallelerdeki tütün seralarını da olumsuz etkiledi. İlçedeki Hürriyet İlkokulu ve Ortaokulu’nun bahçesinde bir ağaç rüzgar nedeniyle devrildi. İtfaiye ekipleri çatı parçaları ile ağacı kaldırdı. 

İSTANBUL'DA YAĞIŞ ETKİLİ OLUYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan uyarıların ardından beklenen sağanak gece saatlerinde itibaren İstanbul'un yüksek kesimlerinde etkili olmaya başladı. Yağış ile beraber etkili olan kuvvetli rüzgar, sahil şeridinde bulunan ağaçlara zarar verirken, kayganlaşan yolda sürücülerinin görüş mesafesini de düşürdü.

MALTEPE'DE AĞAÇ DEVRİLDİ

Maltepe'de etkili olan yağış ve rüzgar nedeniyle boş arazide bulunan dut ağacı, park halindeki otomobil ve servis minibüsünün üzerine devrildi. Olay saat 09.30 sıralarında Altayçeşme Mahallesi, Er Sokak’ta meydana geldi. Sağanak yağış ve rüzgar nedeniyle boş arazide bulunan dut ağacının bir kısmı, sokakta park halindeki otomobil ve servis minibüsünün üzerine devrildi. Devrilen ağaç nedeniyle sokak trafiğe kapandı. İhbar verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yola devrilen ağacı kesmek için çalışma başlattı. Sahibi tarafından otomobilin olay yerinden alınmasının ardından ağaç, ekipler tarafından kesilerek kaldırıldı. Yaşanan olayda ölen ya da yaralanan olmazken, servis minibüsü ve otomobilde hasar oluştu. Ağacın kesilmesinin ardından sokak trafiğe tekrardan açıldı. Aracı hasar gören Zafer Özer, “Olacağı varmış, olmuş. Arkadaşlar ve polis haber verdi. Bir iki yerde ezik var” dedi.

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yola devrilen ağacı kesmek için çalışma başlattı. Sahibi tarafından otomobilin olay yerinden alınmasının ardından ağaç, ekipler tarafından kesilerek kaldırıldı. Yaşanan olayda ölen ya da yaralanan olmazken, servis minibüsü ve otomobilde hasar oluştu. Ağacın kesilmesinin ardından sokak trafiğe tekrardan açıldı. Aracı hasar gören Zafer Özer, “Olacağı varmış, olmuş. Arkadaşlar ve polis haber verdi. Bir iki yerde ezik var” dedi.

MUĞLA 45 DAKİKADA KÂBUSU YAŞADI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Muğla için yaptığı şiddetli yağış, fırtına, taşkın ve çatı uçması uyarısı sonrası Muğla genelinde çok sayıda ağaç devrilmesi sonucu araçlar hasar gördü. Menteşe ilçesinde Karabağlar Yaylası yolu üzerinde yağış nedeniyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden araç sürücüsü yoldan çıkarak bariyerler üzerinde asılı kaldı. Menteşe Bayır Mahallesinde ise ahşap çatı fırtına sonrası çöktü. Menteşe’nin kırsal Yenibağyaka Mahallesinde evin önündeki dut ağacı fırtınaya yenik düşerek yan yattı.

Muğla’nın Ula ilçesinde sağanak yağış ve fırtına ile birlikte dolu yağışı etkili olurken, evlerin bahçeleri beyaza büründü. Kısa süreli yağış sonrası Ortaca ilçesi Okçular Mahallesinde ağaç altına park edilmiş aracın üstüne fırtınada kopan ağaç dalları düştü.

 

İZMİR'DE HORTUM

İzmir'in Foça ilçesi açıklarında hortum oluştu. Hortum cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 45 il için sarı kod vererek kuvvetli yağış ve fırtına uyarısında bulundu. İzmir’de dün gece kuvvetli sağanak yağış ve rüzgar etkili oldu. Kentte aralıklarla yağmur sürerken, Foça'nın Yenifoça Mahallesi açıklarında bu sabah hortum oluştuğu gözlendi. O anlar, otomobilinde yolculuk yapan kişi tarafından cep telefonu ile görüntülendi. Hortum, bir süre sonra karaya ulaşmadan kayboldu.

45 KENT İÇİN "SARI" ALARM VERİLDİ

MGM tarafından fırtına ve sağanak alarmı verilen illerimiz şöyle: Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Afyonkarahisar, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Isparta, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük ve Düzce.