Gündem Çorlu tren kazası davasında 6 yıl sonra karar çıktı: Yüreğimize su serpildi

Çorlu tren kazası davasında 6 yıl sonra karar çıktı: Yüreğimize su serpildi

26.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin de yaralandığı tren kazasıyla ilgili 13 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. 13 sanıktan dokuzuna sekiz yıl dört ay ile 17 yıl altı ay arasında değişen cezalar verildi.

TEKİRDAĞ DHA  - Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de yaşanan tren kazasında 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328 kişi de yaralanmıştı. Kazayla ilgili 13 sanığın yargılandığı davada karar duruşması dün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda görüldü. Duruşmayı kazada ölenlerin yakınları ve yaralananların yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP’li milletvekilleri de takip etti. Duruşmada, son sözleri sorulan sanıklar, suçsuz olduklarını savundu. Sanıklardan Mümin Karasu “görevini yapanın cezalandırılmak istendiğini” ileri sürerek “Uyarıları ve denetimi yazışmalar ile bildirmiştim. Görevimi yerine getirdim” dedi. 

Haberin Devamı

Çorlu tren kazası davasında 6 yıl sonra karar çıktı: Yüreğimize su serpildi

Dört sanık tutuklandı 

Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından açıkladığı kararında şu cezaları verdi: 

Dönemin Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu: 17 yıl 6 ay 

Dönemin Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt: 16 yıl 3 ay 

Dönemin TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan: 15 yıl 

Dönemin Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat: 13 yıl 9 ay 

Mühendis Tevfik Baran Önder: 10 yıl 

Dönemin Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli: 9 yıl 2 ay 

Mühendis Deniz Parlak: 9 yıl 2 ay 

Mühendis Kubilay Başkaya: 9 yıl 2 ay 

Dönemin Alt Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras: 8 yıl 4 ay 

Karasu, Kurt, Aslan ve Polat, duruşmanın ardından tutuklanarak Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na götürüldü. Üst Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, Yol Kontrolörü Burhan Ortancıl, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ise beraat etti. 

Haberin Devamı

Çorlu tren kazası davasında 6 yıl sonra karar çıktı: Yüreğimize su serpildi

‘MÜCADELENİN BAŞLANGICINDAYIZ’

Aileler kararın ardından birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşı döktü. Faciada oğlu Oğuz Arda Sel ile eski eşi Hakan Sel’i yitiren Mısra Öz, “Yüreğimize su serpildi. Bu dava burada bitmez. Çok büyük bir mücadelenin başlangıcındayız” dedi. Kazada kızını, iki kız kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin ise “Bugün, Çorlu tren katliamı davası bitmedi, bir nefes aldı. Üst düzey yöneticiler yargılanmadığı sürece, Çorlu tren katliamı davası kapanmayacaktır” dedi. 

‘BİRİNCİ BASAMAK’ 

Avukat Sevgi Eren Köroğlu da “Tüm sanıkların olası kast ile yargılanmaları gerektiğini defalarca ifade ettik. Ama bugün geldiğimiz netice itibarıyla dört üst birinci bölge yöneticisine bilinçli taksirden hapis cezası verildi. Diğer sanıklara kısmi cezalar verildi. Karar bizim için neden önemli? Çünkü TCDD’de, Genel Müdürlüğü’ne gidecek olan basamağı çıkmış olduk” ifadelerini kullandı. Avukat Deniz Özen de “İlk kez kamu görevlilerinin ceza alması ve Türkiye’deki sistematik cezasızlık perdesinin yırtılması açısından önemli bir karar. Karardan memnunuz ancak yetmez” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Çorlu tren kazası davasında 6 yıl sonra karar çıktı: Yüreğimize su serpildi

CHP LİDERİ ÖZEL: MAZLUMLAR YENİ BİR İKLİM YARATTI

Duruşmanın ardından salonun önünde ailelerle birlikte açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugün burada belki de ilk kez kamu görevlilerinin ceza aldığını, tutuklandığını, 22 yıldır yerleştirilmiş cezasızlık kültürünün ilk kez geriletildiğini, halkın göstermiş olduğu büyük dirayet ve dayanışma sonucunda geri adım attıklarını görüyoruz. Türkiye’de yeni bir iklim var. Bu iklim mağdurların, mazlumların, yok sayılanların mücadelesine omuz veren herkesin yarattığı iklimdir” dedi. Özel “Sadece bölge müdürlükleri nezdindeki cezalandırmalar ilk adımdır ama yeterli değildir. Siyasi sorumluluk asla unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.