Gündem 109 yıl sonra 57. Alay’ın izinde

109 yıl sonra 57. Alay’ın izinde

26.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 81 ilinden gelen 1200’ü aşkın genç, Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapan düşman kuvvetlerine karşı Yarbay Mustafa Kemal’in emriyle Conkbayırı’na giden 57. Alay’ın yürüyüşünü canlandırdı... Etkinlikte konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Şehitletimiz en güçlü donanmaları, orduları burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ‘Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar” dedi...

109 yıl sonra 57. Alay’ın izinde

BURAK DEMİRBAŞ / Çanakkale - Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümünde dün, “57’nci Alay Vefa Yürüyüşü” düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “57’nci Alay Vefa Yürüyüşü” dün saat 04.30’da Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Kocadere Köyü’nde top atışları ile başladı. Gençlik ve Spor Bakanı  Osman Aşkın Bak’ın da katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte, Türkiye’nin 81 ilinden gelen 1200’ü aşkın gence, şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği “Yarma Çorbası” dağıtıldı. Sabah namazının ardından saatler 06.00’yı gösterdiği sırada, Bakan Bak ile birlikte Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, askerler ile gençlerin katıldığı yürüyüş başladı.

Haberin Devamı

‘Çanakkale geçilmez’

Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarması haberini alınca, 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve “Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum” sözleriyle tarihe geçen o günkü yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş 1.5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Burada konuşan Bakan Bak, “Amacımız gençlerimize bu toprakların gücünü ve nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Şehitletimiz en güçlü donanmaları, orduları burada yendiler. Tüm dünyaya ‘Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar” dedi.

109 yıl sonra 57. Alay’ın izinde

‘Güçlü destanlarımız var’

Yürüyüşün ardından Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Ardından şehitler için dua edildi. Bakan Bak burada yaptığı konuşmada, “Bizim güçlü destanlarımız var. 57’nci alay destanı da bunlardan birisi. Bu memleket kanla alın teriyle kuruldu. Biz de onu yaşatacağız” dedi. Daha sonra Bakan Bak, gençlerle şehitliklere karanfil bıraktı. Tören, SOLOTÜRK gösterisi ile sona erdi.

Haberin Devamı

‘İlhamımız burada’

Conk Bayırı’ndaki Atatürk Anıtı’nda, saat 10.30’da “57’nci Alay Sancağı” temsili devir teslim töreni gerçekleştirildi. Anıta çelenk bırakan bakan Bak, “Gençlerin her yıl burada toplanmasının derin bir anlamı var. 57’nci Alay, kanlarının son damlasına kadar mücadele etti ve şehit düştü. Süngüleriyle yol açıp, can verdiler. Bizim dünyanın herhangi bir yerinde başka bir motivasyon aramaya, cesaret veren yeni öyküler keşfetmeye ihtiyacımız yok. Aradığımız ilham, öğreneceğimiz ders, buradaki ruhta saklı” dedi. Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi öğrencisi Orhan Özcan Arıkan, temsili 57’nci Alay Sancağı’nı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne teslim etti.

109 yıl sonra 57. Alay’ın izinde

Anzak Koyu’nda ‘Şafak Ayini’

Arıburnu önünde bulunan Anzak Koyu’nda Yeni Zelanda ve Avustralya Kolordusu anısına “Şafak Ayini Anma Töreni” düzenlendi. Törene, Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, Avusturalya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Wiston Peters, Avusturalya, Yeni Zelanda, ABD, Sri Lanka ve İngiltere’nin Ankara büyükelçileri ile programa davetli ülkelerin üst düzey yöneticileri katıldı. Avustralya ve Yeni Zelanda’dan tören için gelen binlerce kişi, koyda uyku tulumları içerisinde töreni bekledi. 

Haberin Devamı

Alanda kurulan led ekranlarda savaşla ilgili belgeseller gösterildi. Yeni Zelanda ile Avustralya askeri bandosu müzik dinletisi sundu. Saat 05.57’de başlayan törende Avusturalya Başbakan Yardımcısı Marles ve Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı Peters birer konuşma yaptı. Törende, Piyade Kurmay Yarbay Fatih Kurtgöz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektubu okudu. Saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda, ulusal marşları okundu. Tören, duaların okunmasıyla sona erdi.

109 yıl sonra 57. Alay’ın izinde

Dedelerini ‘Haka’ dansıyla andılar

Alay Vefa Yürüyüşü ve anma programının ardından, Gelibolu Yarımadası’ndaki Lone Pine (Tek Çam) Anıtı’nda da anma töreni düzenlendi. Tören Avusturalya ve Yeni Zelandalılar diplomatik ve askeri yetkililerin anıt ve mezarı ziyareti ile başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmaların ardından savaşta hayatını kaybedenler için dua edildi. Etkinlikte Yeni Zelanda askerleri dedelerinin anısına ‘Haka dansı’ yaptı. 

Yazarlar