Ekonomi ‘Şu an konutu ihtiyacı olan alıyor’

‘Şu an konutu ihtiyacı olan alıyor’

13.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, emlak sektöründe canlılığın durağanlaştığını ifade ederek, “Bunda seçimin etkisi büyük. Artık talebi sadece ihtiyacı olan oluşturuyor” dedi.

‘Şu an konutu ihtiyacı olan alıyor’

Coldwell Banker Türkiye & Kıbrıs, Century 21 Türkiye, Era Türkiye, Muzayede.com ve Premier Yapı gibi şirketlerin sahibi MasterTürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Taş, gayrimenkul sektöründe son aylardaki gelişmeleri değerlendirdi. Son 6 aydır gayrimenkulü ağırlıklı ihtiyacı olanların aldığını anlatan Taş, ancak gayrimenkulde fiyatların düşmediğine, sadece artışın durduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Son 3 yılda 700 bin konut üretildiğine vurgu yapan Taş, “Türkiye’de yılda 580 bin evlenme, 180 bin boşanma, 100 bin gurbetçi talebi, 80 bin yabancıların oturum ve vatandaşlık talebi oluyor. 1 milyon oluşan talepten bahsediyoruz. İkinci eli de düşünürsek, arzın yıllık minimum 600 bin seviyesinde olması gerekiyor. Arzda ciddi sıkıntı var ve arz sıkıntısı devam edecek, dolayısıyla fiyatların artacağına ilişkin ilk neden bu. Ayrıca herkes kıtlık psikolojisi ile gayrimenkul almaya çalıştı. Bunun üstüne bir de depremden dolayı bölgede 600 bin konut üretilecek olması konusu geldi. Dolayısıyla arz ile ilgili sıkıntı 2 yıl devam edecek, bu da fiyatların artış potansiyelini ortaya koyuyor” dedi.

Golden visa zorlaştı

Haberin Devamı

Era’nın Avrupa Başkanı Francois Gagnon, Era Türkiye’nin ödül töreni için İstanbul’a geldi. Piyasa hakkında değerlendirmelerde bulunan Gagnon, Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artışının Avrupa’da da ev satışlarını olumsuz etkilediğini hatırlatarak, “Ocak ve şubatta gayrimenkul işlemleri bu nedenle düştü, ancak şu an mart ve nisanda bir toparlanma yaşıyoruz” diye konuştu. Avrupa’da oturum amaçlı verilen Golden Visa programlarının zorlaştırılması veya kaldırılması ile ilgili de değerlendirme yapan Gagnon, “Avrupa’da Golden Visa işlemleri azalıyor” dedi.