Eğitim Ceza yüzde 50 oranında artacak! Eğitimde geçit yok

Ceza yüzde 50 oranında artacak! Eğitimde geçit yok

10.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ayrıntılarını paylaşan Bakan Tekin, eğitimde şiddete yönelik verilecek cezanın yüzde 50 oranında artırılmasını, özel okullarda görevli öğretmenlerin de kamu görevlisi sayılmalarını teklif ettiklerini kaydetti.

Ceza yüzde 50 oranında artacak Eğitimde geçit yok

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ- İstanbul Eyüpsultan’da yer alan bir özel okulda okul müdürü İbrahim Oktugan’ın (74) okuldan atılan öğrencisi Y.K. (17) tarafından vurularak öldürülmesine tepkiler dinmiyor. Olayın ardından okulda güvenlik biriminin olmaması ve girişteki masaya oturtulan personelin hem danışma hem de yetkisi olmayan güvenlik elemanı hizmeti verdiğinin tespit edilmesi okullardaki güvenlik sorununu gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Süreci yakından takip eden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde şiddetin arkasında yatan sorunların önüne geçmek için yeni uygulamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim sendikalarıyla birlikte yaptığı görüşmeler sonrasında dün bir basın açıklaması yaptı. Bakan Tekin, açıklamasında hazırladıkları Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağında öğretmenlere yönelik şiddet içeren olaylarda verilecek cezanın yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilmesini talep ettiklerini söyledi.

KAMU GÖREVLİSİ SAYILACAKLAR

“Meslektaşlarımıza yapılan bu tür çirkin saldırıların son bulması için tüm gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız. Bu konuda bizzat sayın Cumhurbaşkanımız sürecin sonuna kadar takipçisi olmamız konusunda bizleri talimatlandırdı. Öğretmenlerimize yönelecek hiçbir baskı ve şiddeti asla kabul etmeyeceğimizi, öğretmenlerimizi asla kimseye ezdirmeyeceğimizi tüm Türkiye ile paylaşmak istiyoruz” diyen Tekin, ÖMK’nın AYM tarafından iptal edildikten sonra Bakanlığın kanun süreciyle ilgili yeni bir hazırlık aşaması başlattığını kaydetti.

Haberin Devamı

Sürecin devam ettiğini belirten Tekin, şunları söyledi: “Hazırladığımız ÖMK içerisinde öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddet içeren fiillerle ilgili olarak şu hükümlere de taslakta yer verdik. Bu türden fiillere karşılık ceza kanunlarında öngörülen cezaların yüzde 50 oranında artırılma olarak verilmesini teklif ettik. Bu fiilleri işleyenlerin hapis cezalarının ertelenmesinin engellenmesini talep ettik. Bu fiillerin doğrudan tutuklama sebebi sayılarak bu fiilleri işleyenlerin tutuksuz yargılanmasının yolunun kapatılmasını talep ettik.”

Kanun metninde özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler ve diğer eğitim çalışanlarının da görevleri sebebiyle kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılmalarını teklif ettiklerini belirten Tekin, “Hazırladığımız taslak metin önümüzdeki günlerde TBMM’nin onayına gelecek. Siyasi parti ayırt etmeksizin hepsinin bu sürece sahip çıkacağından eminim” diye konuştu.

Haberin Devamı

MEB, HUKUKİ DESTEK VERİYOR

MEB 13 Kasım’da yaptığı açıklamada, görevleri sırasında veya görevleri nedeniyle şiddete maruz kalan başta öğretmenler olmak üzere bütün eğitim çalışanlarına il hukuk hizmetleri birimlerince hukuki yardımda bulunulacağını duyurmuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzalı, illere gönderilen “Eğitimcilere Yönelik Şiddet” konulu yazıda, MEB’in eğitim çalışanlarının eğitim ve öğretim hakkı ile kamu hizmetlerinden yararlanma hakkını engelleyen eylemlerin hassasiyetle takip edileceği, görevleri sırasında veya görevleri nedeniyle şiddete maruz kalan başta öğretmenler olmak üzere bütün eğitim çalışanlarına il hukuk hizmetleri birimlerince hukuki yardımda bulunulacağı bildirildi.

VELİLERE ÇAĞRI YAPTI

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda eğitimde şiddeti önlemeye yönelik açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek “İnşallah, Meclis aşamasında süreç inkıtaya uğramaz. Bir daha böyle elim hadiselerin yaşanmasına engel olacak tedbirler hayata geçer” diye konuştu. Öğretmene verilen değerin çocuklara verilen kıymet olduğunu belirten Geylan, “Velilerimizin, toplumumuzun bütün kesimlerin öğretmene sahip çıkma noktasında daha gayretkeş olması noktasında istirhamda bulunuyorum” dedi.

Haberin Devamı

 ‘Takibini yapacağız

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Bakan Tekin’in ÖMK’ya ilişkin paylaştığı düzenlemeleri kıymetli bulduklarını dile getirerek, takibini yapacaklarını belirtti. Bakanlığın şiddete uğrayan çalışanlar konusunda hukuki destek başlattığı zeminde kendilerine teşekkürlerini ifade eden Yalçın, ”Bu sadece sendikaların konusu değil, ‘Bakanlık Hukuk Birimi de arkadaşlarımızı yalnız bırakmasın’ demiştik, talebimiz karşılık buldu. Bu kıymetli ama Bakanımızın paylaştığı şiddete ilişkin yasal düzenleme daha kıymetli” diye konuştu.

Ceza yüzde 50 oranında artacak Eğitimde geçit yok

EĞİTİMCİLER BUGÜN İŞ BIRAKIYOR

İbrahim Oktugan’ın öğrencisi tarafından öldürülmesine tüm sendikalar tepkili. Türkiye genelinde tüm sendikalar bugün iş bırakma eylemi gerçek- leştiriyor. Sendikalar dün de Oktugan’ın okulunun önünde ortak basın açıklaması düzenledi. Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Özel Öğretmenler Sendikası’nın katıldığı basın açıklamasında grup adına konuşan öğretmen Filiz Tiryaki, “Eğitim sendikaları olarak bizler, öğretmenlere yönelik şiddetin sadece yasalarla önlenemeyeceğini, duyarlı velilerimiz ve öğrencilerimizin de bu tür menfur olaylar karşısında net bir tavır almasını, her türlü baskıya, tacize ve şiddete karşı can güvenliğimizi ve itibarımızı koruma konusunda mücadelemizin devam edeceğinin bilinmesini belirtiyor, yitirmiş olduğumuz eğitim emekçisi arkadaşımıza yapılan bu canice saldırıyı lanetliyoruz” dedi.