Dünya Tutankamon’un laneti çözüldü

Tutankamon’un laneti çözüldü

28.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mısır firavunu Tutankamon’un mezarını açan 20’den fazla kişinin ölmesine, tabuttaki zehirli atıklarla uranyumdan yayılan radyasyonun neden olduğu ortaya çıktı.

Tutankamon’un laneti çözüldü

Antik Mısır’da Milattan Önce 1332 ila 1323 yılları arasında hüküm süren Mısır firavunu (hükümdarı) Tutankamon’un mezarı 1922 yılında açılmıştı. Mezarı açan 20 kişinin erken ölümlerinde Tutankamon’un lanetinin etkili olduğu söyleniyordu. Ancak şimdi bilim insanları mezarı açanların ölmesinin lanetten değil, biyolojik nedenlerden kaynaklandığını ortaya koydu. Bilim insanı Ross Fellowes, ABD merkezli “Journal of Scientific Exploration” adlı dergide yayımlanan çalışmada, mezardaki zehirli atıklardan ve uranyum içeren doğal elementlerden kaynaklanan radyasyona dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘Rahatsız eden ölür’

Fellowes, zehirli atıklar ve uranyumdan yayılan yüksek radyasyonun, 3000 yıl önce mühürlendiğinden bu yana Tutankamon’un mezarının içinde kaldığına inanıldığını yazdı. Antik bir Mısır metninde, kraliyetin mumyalanmış kalıntılarını rahatsız eden herkesin “hiçbir doktorun teşhis edemeyeceği bir hastalık nedeniyle öleceği” öne sürülüyordu. Yeni araştırmanın bu tehdidi bertaraf ettiği belirtilirken, Ross Fellowes ve çalışma arkadaşlarına da uzun ömür dileğinde bulunuldu! Uranyum içeren doğal elementlerin ve tabuta kasıtlı yerleştirilen zehirli atıkların zamansız etkisi olduğu ifade edildi.

Zehirleri kasten mezarlara koydular

Uzmanlar, antik Mısır’ı yönetenlerin, firavunların mezarlarının açılmasını istemedikleri için içlerine zehirli atıklar koyduklarını söyledi. Giza ve Sakkara’daki yer altı mezarlarında da yüksek radyasyon seviyelerinin belgelendiği bildirildi. Prof. Robert Temple, bazalttan yapılmış tabutların radyasyon kaynağı olduğunu belirtti. Sakkara’daki mezarlarda güçlü bir radyasyon kaynağı olan radon gazı da ölçüldü. Zehirlerin mumyalanan cenazelerle gömüldüğü belirlendi.

Haberin Devamı

Tutankamon’un laneti çözüldü

9 yaşında tahta çıkan, 18 yaşında ölen Tutankamon’un mezarı 1922’de açıldıktan sonra “lanet” iddiaları aldı başını gitti.

Mezara ilk giren arkeolog Carter’dı

■ Tutankamon’un mezarına 100 yıldan uzun bir süre önce ilk giren kişi Mısır uzmanı, İngiliz arkeolog Howard Carter’dı. 1939’da 65 yaşındayken ölen Carter’ın kansere yakalanması, radyasyon zehirlenmesiyle ilişkilendirildi.
■ Mezara giren Lord Carnarvon da keşiften beş ay sonra sivrisinek ısırmasıyla kan zehirlenmesinden öldü. Lordun oğlunun köpeği de aniden düşerek hayatını kaybetti.
■ Mezarın açılışında yer alan İngiliz uzman Arthur Weigall, 54 yaşındayken kanserden öldü.
■ Kazıya katılan diğer kişiler de çeşitli hastalıklardan öldü; hepsi 50’li yaşlarındaydı.