Dünya Şiddetli yağış Çin’i de vurdu

Şiddetli yağış Çin’i de vurdu

24.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’de 127 milyon insanın yaşadığı ve üretim merkezi olması nedeniyle “dünyanın fabrika katı” denilen Guangdong eyaletinde “100 yılda bir kez” yaşanan sel, hayatı felç etti.

Şiddetli yağış Çin’i de vurdu

DIŞ HABERLER - Devlet medyası, şiddetli fırtınaların Çin’in güneyini perşembe gününden bu yana vurduğunu, şehirleri sular altında bırakan, araçları sürükleyen şiddetli sağanak yağışlarla oluşan sellerde en az 4 kişinin öldüğünü, 11 kişinin ise kaybolduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Binlerce tahliye

Guangdong’da 110 binden fazla kişinin tahliye edildiği belirtildi. Guangdong’ın merkezindeki bir şehir olan Foshan’da, selin etkisiyle bir geminin köprüye çarpması sonucu 4 kişinin daha kaybolduğu bildirildi. Yetkililer, eyaletten geçen İnci Nehri’nin 50 yılda görülmeyen seviyelere ulaşmasının beklendiğini söyledi. Guangdong’ta 36 evin yıkıldığı, 48 evin büyük hasar gördüğü, 140,6 milyon yuan (645 milyon TL) maddi zarar olduğu bildirildi.

Nedeni: İklim değişimi

Birleşmiş Milletler, Asya’nın 2023 yılında iklim değişiminden kaynaklanan doğal afetlerden en fazla etkilenen bölge olduğunu, sellerle fırtınaların ölümlere ve büyük maddi kayıplara yol açtığını bildirdi. Geçen hafta da Birleşik Arap Emirlikleri’nde rekor seviyede yağmur yağmış, Dubai seller ve fırtınayla sarsılmıştı.