Dünya Reisi’nin helikopteri düştü!

Reisi’nin helikopteri düştü!

20.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan’ın bulunduğu helikopter ülkenin kuzeyinde düştü. Arama çalışmalarına İran’ın talebiyle Türkiye’den Akıncı İHA ile dağcılardan oluşan bir ekip de katıldı.

Reisi’nin helikopteri düştü

Azerbaycan ziyaretinden dönen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ın bulunduğu helikopter ülkenin kuzeyinde düştü. Kazada Reisi ve Emirabdullahiyan  ile helikopterde bulunan diğer İranlı yetkililere ulaşılamaması, hayatları konusunda endişe yarattı.

Haberin Devamı

Reisi’nin helikopteri düştü

Helikopterde Reisi’nin yanı sıra Emirabdullahiyan da bulunuyordu.

İranlı yetkililer dün akşam saatlerinde, Azerbaycan’da Devlet Başkanı İlham Aliyev ile birlikte bir baraj açılışına katılan Reisi’nin bulunduğu helikopterin, tören alanından ayrılmasının ardından hava koşulları nedeniyle Azerbaycan sınırına yakın bir bölgede ‘acil iniş gerçekleştirdiğini’ açıkladı.

Reisi’nin helikopteri düştü

Reisi’nin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile katıldığı törendeki son görüntüsü.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ın da bulunduğu helikoptere ulaşmak için çalışma başlatıldığı belirtildi. İlerleyen saatlerde bölgede etkili olan sis nedeniyle bölgeye havadan ulaşılamadığı, karadan arama-kurtarma ekiplerinin sevk edildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Reisi’nin helikopteri düştü

Bölgedeki yoğun sis arama kurtarma çalışmalarını engelledi.

Saatler geçmesine rağmen helikopterden bir haber alınamaması, Reisi ve beraberindekilerin hayatı konusundaki endişeleri artırdı. İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, helikopterin bulunması için İran Silahlı Kuvvetleri, Devrim Muhafızları Ordusu ve kolluk kuvvetlerinin tüm imkan, teçhizat ve kapasitelerin kullanılması talimatını verdi. Bölgeden gelen ilk haberlerde de çevrenin sarp yapısı nedeniyle ekiplerin helikopterin yerini tespit etmekte zorlandığı ifade edildi.

Reisi’nin helikopteri düştü

İranlılar gece boyu sokaklarda dua etti.

Gece boyunca süren çalışmalarda bir sonuç alınamaması, helikopterdekilerin hayatları konusunda endişeleri artırırken, İranlılar da geceli sokaklarda dua ederek geçirdi.

Şimdi ne olacak?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, daha önce ülkenin yargısını yönetmiş olan deneyimli bir siyasi. İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in himayesi altında görülen Reisi’nin Hamaney’in ölümünden veya görevden ayrılmasından sonra yerine geçebileceği ifade ediliyordu. İran’da anayasa cumhurbaşkanının hayatını kaybetmesi veya kaybolması durumunda dini liderin kararına göre adım atılmasını öngörüyor. Hamaney konuyla ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşlardan dua isterken, ‘ulusun endişe etmemesi gerektiğini, işleyişte herhangi bir sorun olmayacağını’ belirtti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Derinden üzüldük irtibat halindeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, “İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum” dedi. -ANKARA Milliyet

Akıncı İHA ve dağcı gönderdik

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, kazadan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, İran’ın Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep ettiğini belirtti. Açıklamada İran-Nahçıvan sınırındaki kazayla ilgili “İran, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ülkemizden gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etmiştir. Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerimizden 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal etmek üzere yola çıkmıştır. Ayrıca Ankara, Diyarbakır ve Konya’dan 15’er kişilik dağcı arama kurtarma personelimiz teyakkuz halindedir” denildi. Milli Savunma Bakanlığı da arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere 1 Akıncı İHA ve 1 gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirildiği bilgisini verdi. Suudi Arabistan ve Katar’dan, İran’a Reisi’yi arama-kurtarma çalışmalarına yardım teklifi yapılırken Avrupa Birliği de destek için uydu haritalama hizmetinin devreye sokulduğunu duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise ABD Başkanı Joe Biden’a konuya ilişkin brifing verildiği belirtildi. -ANKARA Milliyet