Dünya Nijerya: Aşırı yağışların zarar verdiği hapishaneden yüzden fazla mahkum kaçtı

Nijerya: Aşırı yağışların zarar verdiği hapishaneden yüzden fazla mahkum kaçtı

25.04.2024 - 15:38 | Son Güncellenme:

Birkaç saat süren sağanak yağışın, orta güvenlikli hapishanenin çevre duvarı ve dış çeperindeki binalarda bazı kısımları tahrip ettiği bildirildi.

Nijerya: Aşırı yağışların zarar verdiği hapishaneden yüzden fazla mahkum kaçtı

Nijerya'nın başkenti Abuja yakınlarındaki Suleja'da şiddetli yağmurların bir cezaevi kompleksine zarar vermesinin ardından en az 118 mahkum hapishaneden kaçtı. Cezaevi Hizmetleri Sözcüsü Adamu Duza, perşembe günü yaptığı açıklamada birkaç saat süren sağanak yağışın, orta güvenlikli hapishanenin çevre duvarı ve dış çeperindeki binalarda bazı kısımları tahrip ettiğini söyledi. Kaçakların peşine düşen hapishane görevlileri, diğer güvenlik birimlerinin yardımıyla şu ana kadar 10 tanesini yakalayabildi.

Haberin Devamı

Duza "Geri kalanını yeniden yakalamak için yoğun bir çaba içindeyiz," dedi.

Kamuoyuna, yetkililerin durumun farkında olduğuna dair güvence veren Duza "Halkın ayrıca kaçan mahkumlara karşı dikkatli olması ve herhangi bir şüpheli hareketi en yakın güvenlik kurumuna bildirmesi tavsiye edilir," dedi.

Duza, kaçan mahkumların kimlikleri veya bağlantıları hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak geçmişte Boko Haram grubunun üyeleri Suleja hapishanesine kapatılmıştı.

Aşırı kalabalık, yetersiz finansman ve gevşek güvenlik önlemlerinin kaçış için uygun koşullar yarattığı Nijerya'da hapishanelerden kaçışlar büyük bir güvenlik sorunu haline geldi.

Zayıf altyapı ve militan saldırıları nedeniyle son yıllarda binlerce mahkum kaçtı. Temmuz 2022'de IŞİD'in başkent Abuja'daki yüksek güvenlikli bir hapishaneye düzenlediği saldırıda yaklaşık 440 mahkum kaçırıldı.

Haberin Devamı

Tesislerin çoğunun sömürge döneminde inşa edildiğinin, eski ve zayıf olduğu gerçeğinin farkında olduklarını vurgulayan Duza, teşkilatın 3 bin kapasiteli altı tesisin inşası ve mevcut tesislerin yenilenmesi de dahil olmak üzere cezaevlerini modernize etmek için çaba gösterdiğini sözlerine ekledi.