Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... 200 gün sonra bir ilk! İsrail en derin noktadan vuruldu: Hizbullah'tan jet misilleme

Gazze'deki savaşta son dakika... 200 gün sonra bir ilk! İsrail en derin noktadan vuruldu: Hizbullah'tan jet misilleme

23.04.2024 - 10:20 | Son Güncellenme:

ABD basınına konuşan İsrailli yetkililer Hamas'ın Gazze'nin kuzeyine tekrar yerleştiğini itiraf etti. Uydu fotoğraflarını analiz eden AP haber ajansı ise, Mısır sınırındaki hazırlığı ortaya çıkardı. İsrail ise Hizbullah'ın üst düzey komutanlarını peş peşe öldürürken Lübnan kanadından savaşın başından beri yaşanan en büyük misillemelerden biri geldi.

201 gün önce patlak veren ve bütün Orta Doğu'ya yayılan savaşta Hamas dünyayı şoke etti. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

İSRAİL'İN GAZZE'DE ÖLEN ASKER SAYISI 261’E ÇIKTI

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yürütülen kara operasyonunda 1 İsrail askerinin daha hayatını kaybetmesi ile 27 Ekim'de bu yana ölen İsrailli asker sayısı 261’e yükseldi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yürütülen kara operasyonunda 1 askerin daha öldüğü aktararak, ölen askerin Gazze Tümeni'nin Kuzey Tugayı'ndan 43 yaşındaki Salm Alkreshat olduğu ifade edildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 27 Ekim'de başlattığı kara operasyonunda bugüne kadar 261 asker öldü.

ABD ASKERLERİNİN OLDUĞU ÜSSE ROKETLİ SALDIRI

Irak ve Suriye’deki ABD askerlerinin bulunduğu üslere yönelik saldırılar yeninden başladı. ABD’li bir yetkili, Irak’ın batısında ABD askerlerinin bulunduğu üsse roketli saldırı düzenlendiğini açıkladı.
Yetkili, söz konusu saldırının şubattan bu yana Irak’taki üslere yönelik ikinci saldırı olduğunu belirterek, “Dün Ayn el-Esad Hava Üssü'ne yönelik, yaralanma ya da hasara yol açmayan bir saldırı oldu. Bu, 4 Şubat'tan bu yana ABD güçlerine yönelik ikinci saldırıydı" dedi.

KASSAM TUGAYLARI SÖZCÜSÜ UBEYDE: DÜŞMAN BİR BATAKLIĞIN İÇİNDE

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, “Düşman bir bataklığın içinde, Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda. Utanç ve yenilgiden başka bir şey elde edemeyecek” dedi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 200 gündür devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, açıklamalarda bulundu. Ubeyde, Gazze Şeridi’nde 200 gündür devam eden savaşta "düşmanın ölüm ve yıkımdan başka bir şey elde edemediğini" belirterek, İsrail'in "hala toparlanmaya ve imajını düzeltmeye çalıştığını" söyledi.

Ubeyde, "Düşman bir bataklığın içinde, Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda. Utanç ve yenilgiden başka bir şey elde edemeyecek. 200 gün geçti ve Gazze'deki direnişimiz Filistin dağları kadar sağlam" dedi.
İsrail’in saldırıları devam ettiği sürece direnişe ve saldırılara devam edeceklerini vurgulayan Ubeyde, “İşgal güçleri dünyayı tüm direniş gruplarını ortadan kaldırdıklarına ikna etmeye çalışıyor ve bu büyük bir yalan” dedi.

Hamas'ın İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi, kuşatmanın kaldırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesine yönelik taleplerinden vazgeçmeyeceğini aktaran Ubeyde, "Düşman müzakerelerde verdiği sözleri tutmamaya çalışıyor ve zaman kazanmaya çalışıyor" dedi.

Ubeyde, ayrıca esirlerle ilgili olarak ise "zamanın kısa ve fırsatların az olduğu" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı
TOPLU MEZARLARDAKİ CESET SAYISI 310'A YÜKSELDİ

İsrail ordusunun 7 Nisan'da Han Yunus kentinden çekilmesinden ardından bulunan toplu mezarlarda çalışmalar sürüyor. Han Yunus Sivil Savunma Direktörü Yamen Ebu Süleyman yaptığı açıklamada, Nasser Hastanesi'nin bahçesindeki toplu mezarda 35 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını, şu ana kadar bulunan ceset sayısının 310'a yükseldiğini belirtti. Bazılarının elleri ve ayakları bağlı halde bulunduğunu vurgulayan Süleyman, "infaz izleri" olduğunu aktardı. Süleyman, "Onların diri diri mi gömüldüğünü yoksa infaz mı edildiğini bilmiyoruz. Cesetlerin çoğu çürümüş durumda" ifadelerini kullandı.

REİSİ: SALDIRIRLARSA GERİYE BİR ŞEY KALMAZ

İran lideri Reisi, İsrail'in İran'a saldırması durumunda Yahudi devletinden geriye "hiçbir şey kalmayacağını" söyledi.

SAVAŞTA BİR İLK! HİZBULLAH'TAN İNANILMAZ MİSİLLEME

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki sınır çatışmaları hız kesmiyor. İsrail'e ait silahlı insansız hava araçları, bugün Lübnan'ın kıyı bölgesindeki Adlun'da bir aracı vurdu. Yerel medya, İsrail'in ilk kez Adlun kasabasında bir aracı hedef aldığını ve en az bir kişinin öldüğünü duyurdu. Akdeniz kıyısındaki Adlun kasabası, İsrail sınırına 40 kilometre mesafede. Kasaba, kıyı hattındaki Sur ve Sayda şehirlerinin arasında yer alıyor. İsrail ordusu, Hizbullah'ın hava savunma biriminden üst düzey bir ismin araçta seyahat ederken vurulduğunu açıkladı.

Ordunun verdiği bilgiye göre, söz konusu iki isim Hüseyin Azgul. İsrail ayrıca gece yarısı gerçekleştirdiği saldırıda Hizbullah'ın elit birimi Rıdvan gücünden Muhammed Attiya'nın öldürüldüğünü duyurdu. İsrail, 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda birçok kez benzer saldırılar gerçekleştirdi ve Hizbullah'ın saha komutanlarını vurdu.


EN DERİN NOKTAYI VURDULAR

Hizbullah ise bu saldırıya karşılık olarak iki insansız hava aracıyla İsrail'e saldırdı ve bu saldırıyı Atiyeh'in ölümüne bir cevap olarak düzenlediklerini duyurdu. İsrail ordusu ise Akka ve Nahariya bölgesinde deniz üzerinde üç hedefi düşürdüklerini açıkladı. Bu saldırı ayrıca Hizbullah'ın savaşın başından beri İsrail'in en derin noktasına yaptığı saldırı olarak kayıtlara geçti. Akka ile Lübnan sınırı arasındaki mesafe yaklaşık olarak 18 kilometre.

Öte yandan İsrail medyası Atiyeh'in 2020 yılında ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani ile çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.


 

Haberin Devamı
AKDENİZ KIYISINDAKİ KASABADA İLK SALDIRI



Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki sınır çatışmaları hız kesmiyor.

İsrail'e ait silahlı insansız hava araçları, bugün Lübnan'ın kıyı bölgesindeki Adlun'da bir aracı vurdu.

Yerel medya, İsrail'in ilk kez Adlun kasabasında bir aracı hedef aldığını ve en az bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Akdeniz kıyısındaki Adlun kasabası, İsrail sınırına 40 kilometre mesafede. Kasaba, kıyı hattındaki Sur ve Sayda şehirlerinin arasında yer alıyor.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın hava savunma biriminden üst düzey bir ismin araçta seyahat ederken vurulduğunu açıkladı. Ordunun verdiği bilgiye göre, söz konusu iki isim Hüseyin Ezkul.

İsrail ayrıca gece yarısı gerçekleştirdiği saldırıda Hizbullah'ın elit birimi Rıdvan gücünden Muhammed Attiya'nın öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail, 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda birçok kez benzer saldırılar gerçekleştirdi ve Hizbullah'ın saha komutanlarını vurdu.

İŞGALİN SİNYALİ UYDUDAN GÖRÜNDÜ! AP FOTOĞRAFLARI ANALİZ ETTİ



7 Ekim 2023 Cumartesi sabahı gerçekleşen baskınla başlayan savaşta 200'üncü güne girildi, İsrail ordusu 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'ndeki binaların üçte ikisini yok etti.

34 bini aşkın Filistinlinin katledildiği savaş dalga dalga Orta Doğu'nun birçok noktasına yayıldı, Kızıldeniz'den Lübnan'a çatışmalar aylardır devam ediyor.

İran ve İsrail'in tarihte ilk kez birbirlerini doğrudan hedef almasıyla bölgesel savaş korkusu zirveye çıktı, dünyanın haftalardır kilitlendiği Mısır sınırında ise yeni bir hazırlık var.

İsrail saldırılarından kaçan Filistinliler, Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a sığındı. Savaştan önce 275 bin insanın yaşadığı şehirde halihazırda 1,5 milyon Filistinli var.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, uydu fotoğraflarını analiz edip İsrail'in Han Yunus yakınlarında kurduğu çadır kentleri dünyaya duyurdu.

Refah'ın hemen kuzeyinde yer alan Han Yunus yakınlarındaki yeni çadır kentler, İsrail'in Mısır sınırındaki şehri işgale girişeceğinin sinyali olarak yorumlanıyor.

Uydu şirketi Planet Labs PBC'nin çektiği görüntüler, ilk çadırların 16 Nisan tarihinde kurulduğunu ortaya koydu. 22 Nisan Pazar günü çekilen yeni fotoğraflar ise, çadır kentin büyüdüğünü gösterdi.

İsrail işgal ordusu, yeni çadır kentlere dair herhangi bir yorumda bulunmayı reddetti. İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi ise, çadır kentin Mısır tarafından kurulduğunu yazdı.

Çadırların kurulduğu nokta, aylardır İsrail saldırısı altındaki Han Yunus'un batısı.

Onlarca ülke ve uluslararası kuruluş, aylardır Refah'ı hedef alacak bir kara işgalinin eşi benzeri olmayan bir insani felakete yol açacağı uyarısında bulunuyor.

İsrail'in ana müttefiki ABD bile, defalarca Refah'a bir saldırıya karşı olduğunu ilan etti. İsrail kara işgalinden önce yüz binlerce sivili tahliye etmeyi planladığını söylüyor ancak ABD söz konusu adımın nasıl atılacağına dair bir plan olmadığının altını çiziyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refaha saldırı için orduya sivillerin tahliyesi emri vereceğini söyledi ancak Times of Israel gazetesine göre yüz binlerce insanın nereye gideceği belli değil.

İRAN: AVRUPA BOŞ SÖZLERDEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYOR

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan X üzerinden yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik yayınladığı yeni yaptırımları kınadı ve 'üzücü' olarak nitelendirdi. Emirabdullahiyan konuyla ilgili şöyle devam etti:

"İran, İsrail'in pervasız saldırganlığı karşısında meşru müdafaa hakkını kullandığı için hukuka uygun olmayan kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. İsrail rejimi farklı savaş suçları, füze saldırıları ve kıtlık yoluyla Filistinlilere yönelik soykırımını sürdürürken Avrupa bu suçlara içi boş sözlerden başka bir şey yapmıyor"

Haberin Devamı
NEW YORK'TA SKANDAL

ABD polisi, Filistin'de yaşananları protesto etmek için sokağa çıkan sivilleri adeta linç etti. Protestocuların da polise karşılık vermesiyle olaylar büyüdü. New York Üniversitesi'nde yaşanan gerilimde öğretim üyeleri dahil onlarca öğrenci gözaltına alındı.

HAMAS GERİ DÖNDÜ

İran'ın İsrail'e saldırmasıyla birlikte Orta Doğu'da bölgesel bir savaş ihtimali doğdu. Tel Aviv kanadı tarihi saldırıya 'küçük' bir misillemeyle karşılık verse de dün ABD basınına konuşan İsrailli yetkililer orijinal planın bu olmadığını belirtti ve asıl saldırıların Tahran başta olmak üzere çevresine yapılacağını ifade etti. Bu kararın ise ABD ve Almanya tarafından engellendiğini kaydeden yetkililer şimdilik bölgesel bir savaş ihtimalinin rafa kalktığını öne sürdü.

KUZEYDE TEKRAR ORTAYA ÇIKTILAR

200. gününe giren savaşta ise bugün gözler Gazze'nin kuzeyine çevrildi. İsrailli yetkililer New York Times gazetesine bölgede sıcak çatışmaların yaşandığını ve sadece kuzeyde en az 5 bin civarında Hamas savaşçısı olduğunu söyledi. ABD'li yetkililer ise Hamas'ın askeri faaliyetlerle tamamen yok edilmeyeceğinin muhtemel olduğunu söylüyor.

Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) ve Critical Threats Project (Kritik Tehditler Projesi'nin (CTP) günlük raporuna göre Filistinli keskin nişancıların bugün İsrail ordusuna saldırıda bulunduğu ayrıca bölgede havan ve roketlerin de kullanıldığını yazdı. Hamas ve El Fetih'in askeri kanadı El Aksa Şehitleri Tugayları'na bağlı savaşçılar, Beyt Hanun'da ve Gazze Şeridi'nin kuzeydoğu köşesinde yer alan şehrin doğusunda İsrail birliklerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirildiğini bildirdi.

KAÇINILMAZ REFAH SAVAŞI

Gazateye bilgi veren İsrail kanadı ayrıca ordunun Hamas'ın son kalesi olduğu öne sürülen Refah'a saldırmak için gün saydığını belirtti. NYT'nin haberine göre İsrailli güvenlik uzmanları Gazze ile Mısır arasında Hamas'a silah sağlayan tünelleri yok edip Refah'a karşı geniş çaplı bir savaş başlatacak. Buradaki sorun ise bölgedeki sivil sayısı, Gazze'nin kuzeyinde çıkan çatışmalar nedeniyle bölgeye binlerce insan mecburen göç etti ve nüfus 2 milyonu geçti.

Konuyla ilgili bilgi veren eski CIA çalışanı Douglas London "Hamas'ın hâlâ kapasitesi, dayanıklılığı, finansmanı var ve büyük olasılıkla tüm bu çatışmalardan, tüm yıkımlardan ve tüm can kayıplarından sonra bile savaşmak için Hamas'a katılmak isteyen kişiler var" dedi.

ABD istihbaratı ayrıca Hamas'ın çatışmalar sona erdiğinde Gazze'deki bir güç olarak kalacağını sık sık dile getirdi.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

200 gündür savaşın devam ettiği Gazze'de ölü sayısı 34 bin 183'e yükseldi. Filistinli yetkililer son 24 saatte bölgede 32 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Bölgedeki yaralı sayısı ise 80 bine yaklaştı.

Haberin Devamı