Dünya İçilen her sigara göbeği büyütüyor

İçilen her sigara göbeği büyütüyor

16.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlığa birçok zararı bulunan sigarayla ilgili yeni bir araştırmada, tütünün karın bölgesinin de yağlanmasına neden olduğu ortaya çıktı.

İçilen her sigara göbeği büyütüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Tüm dünyada sigarayla ilgili yasaklar ve nikotin bağımlılığına karşı kampanyalar yapılıyor. Çünkü sigaranın başta kanser olmak üzere sağlığa birçok zararı bulunuyor. Yeni bir araştırma ise sigara içmekle karın bölgesinin yağlanması arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde Doç. Dr. German Carrasquilla başkanlığında yapılan çalışmaya göre, tiryakiliğin henüz başında olmak veya ömür boyu sigara içmek kişiyi göbekli yapıyor, karın yağını artırıyor.

Haberin Devamı

Kalp, diyabet, felç

“Addiction” dergisinde yayımlanan araştırmada 1,7 milyon sigara kullanıcısının verileri incelendi.

Çalışmada, sigara içilmesinin iç organ yağlanmasını artırdığı tespit edildi. Carrasquilla, bel ve kalça çevresinde yoğunlaşan “visseral yağ”ın kalp hastalıklarına, felç geçirmeye, tip 2 diyabete ve diğer metabolik hastalıklara yol açtığına dikkat çekti. Visseral yağ, organların çevresindeki yağlanmayı tanımlamak için kullanılıyor.

Hastalıkları davet ediyor

Sigaranın neden olduğu iç organ yağlanmasının birçok hastalığı davet ettiğini tekrarlayan Doç. Dr. German Carrasquilla şunları söyledi: “İç organ yağlanmasını azaltmak, birçok önemli hastalığın riskini de düşürmek anlamına geliyor. Yaptığımız çalışmanın sonuçları, sigara tüketimini önlemek ve azaltmak için çok daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Halkı sigara içmemeye teşvik etmek, birçok büyük sağlık riskini önleyecek.”