Dünya Gözler Kahire’de

Gözler Kahire’de

30.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ve Hamas heyetleri arasında dolaylı görüşmeler Kahire’de sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas’ın İsrail’in “olağanüstü cömert teklifini” kabul edeceğini umduklarını belirtti.

Gözler Kahire’de

Gazze’de süren savaşta İsrail ve Hamas arasında bir ateşkese varılması açısından kritik günler yaşanıyor. Nitekim dünya, Mısır’ın başkenti Kahire’de devam eden görüşmeleri yakından izliyor. İsrail’in son teklifi ilettiği, Hamas’ın yanıtının beklendiği ifade ediliyor. İsrail’in 40 rehinenin teslim edilmesi yönündeki ısrarından vazgeçtiği ve 33 rehine için bir teklif sunduğu öne sürülüyor. Hamas’ın elindeki bazı rehinelerin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Yeniden bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in ‘olağanüstü cömert’ son teklifinin Hamas tarafından kabul edilmesinden umutlu olduklarını belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da, esirlerin serbest bırakılması karşılığında Hamas’a 40 günlük ateşkes teklif edildiğini belirterek, bunun “cömert” bir teklif olduğunu söyledi ve “Umarım Hamas önlerindeki teklifi kabul eder” dedi. Cameron, tüm esirler serbest bırakılmadan savaşın sona ermeyeceğini sözlerine ekledi.

Gözler Kahire’de

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de Gazze Şeridi’ndeki esirlerin aileleri ve destekçileri sokağa inerek, hükümete esirlerin serbest bırakılması için bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesi çağrısında bulundu. Polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.

Haberin Devamı

‘CİDDİ ANLAŞMAZLIK YOK’

Hamas’ın açıklamaları da olumlu nitelikte. Bir Hamas yetkilisi, AFP’ye, “İsrail’in önerdiği ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasıyla ilgili ciddi bir anlaşmazlık yok” ifadelerini kullandı. Yetkili, “İsrail’in yeni engelleri olmadığı sürece atmosfer olumlu” dedi.

Anlaşma sağlanırsa, büyük endişe yaratan İsrail’İn olası Refah operasyonunun da rafa kalkacağı ifade ediliyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hamas’ın rehine anlaşmasını kabul etmesi halinde, ülkesinin Refah işgalini durdurmaya istekli olacağının sinyalini verdi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da, İsrail’in Refah’a saldırmasını engelleyebilecek tek ülkenin ABD olduğunu söyledi.

İsrail içindeyse aşırı sağcılar anlaşmaya karşı çıkarken, merkezdeki siyasiler anlaşma için hükümete baskı yapıyor. İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas’la esir takası anlaşmasının imzalanmaması durumunda Netanyahu hükümetinin düşebileceği uyarısında bulundu. Bu, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, “Gazze’yi işgal planından vazgeçmesi durumunda hükümetin varlık hakkı kalmayacağı” yönündeki açıklamalarına bir cevap oldu.

İsrail Refah’ı yine vurdu: 25 ölü

Kahire’de ateşkes görüşmeleri sürerken, İsrail’in Refah’a yönelik hava operasyonları devam ediyor. İsrail güçlerinin önceki gece saatlerinde Refah’a düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 25’e yükseldi. İsrail’in bölgedeki 3 evi vurduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

UCM tutuklama emri çıkaracak!

ABD merkezli New York Times’ın İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi üst düzey İsrailli yetkililer için tutuklama emri çıkarmaya hazırlandığı tahmin ediliyor. Bu isimler arasında Başbakan Binyamin Netanyahu’nun olup olmayacağı belirsiz. Bununla birlikte aynı kararın üst düzey Hamas yöneticileri için de alınması bekleniyor.

Gözler Kahire’de

Üniversitelerde karşıt görüşler karşılaştı

ABD’deki üniversitelerde Gazze’de savaş karşıtı eylemler devam ederken, Los Angeles’taki UCLA’de Filistin yanlısı ve İsrail yanlısı öğrenciler karşı karşıya geldi. İki grubu ayıran bariyerler aşılırken, arbede meydana geldi. Beyaz Saray, eylemlerin barışçıl kalması yönünde uyarıda bulunurken, Fransa’da da dün geniş katılımlı gösteriler düzenlendi.

Yazarlar