Dünya Daha büyük facia 2 dakikayla önlendi!

Daha büyük facia 2 dakikayla önlendi!

28.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dev konteyner gemisinin Baltimore’daki köprüyü yıkması ABD’de şok etkisi yaratırken, kazayla ilgili detaylar ortaya çıktı. Köprü üzerinde trafiğin 2 dakika içerisinde durdurulması çok daha büyük bir faciayı önlemiş!

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’nin Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü’nün, bir konteyner gemisinin çarpması sonucu yıkılmasının ardından nehre düşen 6 işçiden umut kesildi. Arama kurtarma ekiplerinin 6 kişinin cesedini dondurucu nehirden çıkarmak için sürdürdüğü çalışmaya ara verildi.

Haberin Devamı

Dalgıçların hava koşullarının düzelmesinin ardından, öldüğü sanılan kişilerin cesetlerini nehirden çıkarmak için arama çalışmalarına yeniden başlayacağı duyuruldu. Yetkililerin gemiye girdiği ve kayıt cihazlarını topladığı öğrenildi. 

Bununla birlikte kazanın nasıl gerçekleştiğiyle ilgili detaylar da ortaya çıktı. “Dali” isimli dev konteyner gemisinin, limandan çıktığı andan itibaren güç kaybı yaşadığı, motor gücünün sıfırlandığı ve manevra kabiliyetinin kalmadığı öğrenildi. Köprüye çarpmadan önce yaşanan panik anlarında acil durum jeneratörünün devreye girdiği, ancak yine de geminin motorlarının çalışmadığı tahmin ediliyor.

2 DAKİKADA MÜDAHALE

Çarpışmanın kaçınılmaz olduğu anda gemiden yetkililere acil yardım çağrısı yapıldı. ABD basınında yer alan telsiz konuşmasında, köprünün bağlı olduğu Maryland Ulaştırma Kurumu’ndan bir yetkilinin, “Dümenini kaybetmiş bir gemi yaklaşıyor” uyarısı duyuluyor. 

Haberin Devamı

Gemiden gelen çağrıyla çarpma anı arasındaki 2 dakikada trafik durduruluyor. Gemi ise ayaklardan birine çarpıyor ve o anda köprü yıkılmaya başlıyor. Köprüden düşen kişilerin, o sırada köprüde çalışma yürüten işçiler olduğu öğrenildi. Trafiği hemen durduran polisler, Maryland Valisi Wes Moore tarafından “kahraman” olarak nitelendi, gemiden gelen çağrıya göre acil aksiyon alınmasının daha büyük bir faciayı önlediği ifade edildi. 

ABD Başkanı Joe Biden da, kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Francis Scott Key Köprüsü’nün çökmesinin kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna dair hiçbir belirti yok” dedi. Köprü üzerinden “pek çok kez” geçtiğini belirten Biden’ın, bunu trenle yaptığını belirtmesi ise sosyal medyada yeni bir gaf olarak değerlendirildi, zira köprüde tren hattı bulunmuyordu. Biden, “Niyetim federal hükümetin bu köprünün yeniden inşasının tüm maliyetini karşılaması. Kongre’nin bu çabamı desteklemesini bekliyorum. Bu biraz zaman alacak” derken, köprünün yeniden açılması için ‘yeri göğü oynatacağı’ sözünü verdi.

Öte yandan bunun dev gemi Dali’nin başına gelen ilk olay olmadığı, geminin 2016’da Belçika’nın Anvers Limanı’nda başka bir çarpışmaya karıştığı, geçtiğimiz yıl da bazı teknik sorunları olduğunun rapor edildiği öğrenildi. 

Haberin Devamı

Daha büyük facia 2 dakikayla önlendi

TİCARETİ ETKİLEYEBİLİR

Baltimore ABD ticareti için oldukça önemli bir liman kenti. Ülkenin doğu kıyısında en işlek limanlardan olan Baltimore’da köprü enkazı nedeniyle gemi trafiği durma noktasına geldi. Maryland Senatörü Ben Cardin, nehrin trafiğe yeniden açılmasının ABD ekonomisi için “kritik” olacağını söyledi. Çelik, alüminyum ve otomotiv sektörü için çok önemli olan limandaki dağıtımın durması hem ABD’yi hem de dünyayı etkileyebilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.