Dünya 51 yıl sonra çözüldü

51 yıl sonra çözüldü

13.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de 37 cinayet işlediği düşünülen ve 1960’lardan beri bulunamadığı için filmlere konu olan Zodiac katilinin verdiği şifreli mektup tam 51 yıl sonra çözüldü

51 yıl sonra çözüldü

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 1960 ile 1970 yılları arasında 5 cinayetten sorumlu tutulan ve gazetelere ‘Zodyak’ imzasıyla kodlanmış mesajlar gönderdiği için ‘Zodyak katili’ adı verilen suçlunun ‘kimliğini açığa çıkartacağı’ vaadiyle verdiği 340 sembolden oluşan şifre 51 yıl sonra çözüldü.

Haberin Devamı

‘Kölelerim var’

ABD’li kriptograf David Oranchak, Avustralyalı matematikçi Sam Blake ve adı gizlenen Belçikalı bir yazılımcıdan oluşan bir grup tarafından aylar süren çalışmanın sonucunda çözülen şifreli mesajda “Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eğlenirsiniz. Gaz odasından korkmuyorum çünkü beni daha erken cennete gönderecek. Çünkü artık benim için çalışacak kadar kölem var” yazdığı ortaya çıktı. 1969’da San Francisco Chronicle gazetesine ‘Zodyak’ imzasıyla gönderilen mektuptaki şifrenin 51 yıl sonra çözüldüğünü duyuran FBI sözcüsü Cameron Polan, bu keşfin katili bulmak konusunda çok az işe yaradığını söyledi.

Hâlâ aranıyor

Polan, “Zodyak Katili, Kuzey Kaliforniya’daki birçok topluluğu terörize etti ve on yıllar geçmesine rağmen, bu acımasız suçların kurbanları için adalet aramaya devam ediyoruz” dedi. Beyaz bir adam olduğuna inanılan katil, 1969’da gazetelerle iletişim kurarak ve polise telefon ederek kendisini yalnızca ‘Zodyak’ olarak tanımladı. Katil, 1960’larda San Francisco Chronicle gazetesine gönderdiği ilk şifreli mektupta 37 kişiyi öldürdüğünü öne sürdü. Söz konusu mektuptaki şifreli mesajda “Öldürmeyi seviyorum çünkü çok eğlenceli” dediği anlaşılmıştı. Sık sık tüyler ürperten suçlarını anlatarak reklamını yapan katil, gazeteleri şifreli mesajlarını yayınlamayı reddederlerse yeni cinayetler işlemekle tehdit ediyordu. Katilin kimliğinin açığa çıkacağını söylediği toplam dört şifre vardı. Yıllar boyunca Zodiac’ın kimliğiyle ilgili birkaç teori ortaya atılmış olsa da, yetkililer 51 yıl boyunca kimliğini tespit edemedi.

Haberin Devamı

Zodiac’ın filmi bile çekildi

Ünlü yönetmen David Fincher’ın yönettiği “Zodiac”, Zodiac lakaplı seri katili bulmayı saplantı haline getiren iki gazeteciyi merkeze alıyor. James Vanderbilt’in 1986 tarihli araştırma kitabından 2007 yılında uyarlanan filmin başrollerini Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo ve Robert Downey Jr. paylaşıyor. “Dövüş Kulübü” ve “Sosyal Ağ” ile birlikte Fincher’ın önemli filmlerinden biri olarak kabul edilen “Zodiac”, seri katilin kimliğinden ziyade saplantıya odaklanan ve çıkışsızlığı vurgulayan bir polisiye.