01 Haziran 2011 Çarşamba
Özgür Şef
Özgür Şef ozgur@ozgursef.com
_

TÜRKiYE’NiN TATLI COGRAFYALARI

08.05.2011

Bu haftaki işimiz, ‘kilo almak’. Zayıflamaya karar vermeden önce tatlılar üzerine bir çalışma yaptım. Bu arada ülkenin dört bir yanındaki tatlıcıları da gezdim

Son günlerde 10 kilo verdim. Sıkı diyet yapmıyorum ama yediklerime dikkat ediyorum. Bunu nasıl başardığımı haftaya anlatacağım. Siz siz olun, sakın mantar gibi türeyen ‘altın çilek’, ‘bakır vişne’, ‘çinko kiraz’ türü şeylere kapılmayın. Hepsinin ipliğini haftaya pazara çıkaracağım.
ADANA: Adana’nın en  bilinen tatlıcısı, Gönül Kardeşler. Yolunuz buraya düşerse özellikle İstanbul’da ‘kerhane tatlısı’ olarak bilinen halka tatlıyı yemeye gidin. Adana’ya gitmeniz için            illa işiniz olması da gerekmiyor. Sadece yemek yemek için bile    gidilir.
GAZİANTEP: Herkes   İmam Çağdaş dememi bekliyor değil mi? Hayır, İmam Çağdaş’ı herkes biliyor, değişik bir adres vereceğim: Ulaşlıoğlu Baklavacısı. O havuç dilimi yok mu, evde hafif ısıtıp yanında da biraz sütle deneyin. Haftada bir Antep’e gitmezseniz ben  giderim sizin yerinize.
ESKİŞEHİR: Tek tatlıcısı Mazlumlar Muhallebicisi  dersem yanlış olmaz. Her gittiğimde tatlı krizine girerim, hele o su muhallebisi yok mu!  Bu kadar mı güzel olabilir? Bence önce piyasadaki meşhur muhallebicilere gidip bir inceleme yapın, 100 yıldır bir numara olabilmek zor zanaat.
KONYA: Konya’ya gittiyseniz tirit yiyeceksiniz kardeşim. Tirit yiyiyorsanız üzerine onun hala oğlu zerdeyi yiyeceksiniz. Zerdeyi de tiridi de en iyi Tiritçi Mithat yapar. Buraya gitmezseniz Konya yarım kalır.
ANKARA: Eğer Ankara’da tatlı kriziniz geldiyse iki kesme şeker atın ağzınıza. Çünkü en yakın tatlıcı 700 km. uzakta,  Antep’de. Yıllardır Ankara’ya gider gelirim, yazmaya değer bir tatlıcıya rast gelemedim.
İSTANBUL:  Her dakika mantar gibi türeyen tatlıcılar var ama hepsi birbirinden fabrika.            Aralarında elbette  iyi olanları var ama  en güzeli benim komşum Baylan. Baylan’ı bilirsiniz, bin yıldır Kadıköy’de hizmet veriyor. Kup griyesi, makaronları, trüfleri insanı  çıldırtacak kadar güzel. Diğer yanımda Güneş Dondurma  var. İstanbul’un en iyi dondurmacısı. Abbas’ı söylemeye gerek yok herhalde, Bebek demek Abbas demek.
DİYARBAKIR: Sıtkı Usta’da kadayıf deneyin derim.
İZMİR: Sütlü tatlılar başkentinde canınız baklava istemesin. Zaten sıcakta baklava olmuyor İzmir’de. Her köşe başında sütlü tatlıcı var, hepsi birbirine yakın.
TRABZON: Buradaki süt özel, bir sütlaçları var aman Allahım, insanın sütlaç tenceresine giresi geliyor. Hele ki fırın sütlaçları... Trabzon’a giderseniz    Uzungöl’e uğrayın, yol üzerinde meşhur bir sütlaççı var. Dönerken bir tepsi laz böreği almayı da unutmayın, birlikte yeriz!